Získání britského občanství (získání anglického pasu)

Ohodnotit tuto položku
(4 hlasů)
Napsal(a)  Zveřejněno v: Úřady & banky

7 požadavků, které musíte před požádáním splňovat:

  • mít 18 a více let; a
  • být mentálně zdravý; a
  • plánujete žít v UK; a
  • vaše angličtina, velština či skotština je na akceptovatelné úrovni; a
  • máte dostatečnou znalost o životě v UK; a
  • jste dobrého charakteru; a
  • splňujete „residential requirements" (viz. níže)

„Residential requirements"

K tomu, aby vám bylo uděleno státní občanství, potřebujete demonstrovat residential requirements, které jsou následující:

  • být obyvatelem UK po dobu alespoň pěti let (nazvanou residential qualifying period); a
  • být přítomni v UK pět let před dnem podání žádosti; a
  • nestrávit více než 450 dní mimo UK během těchto pěti let; a
  • nestrávit více než 90 dní mimo UK během posledních 12-ti měsíců z pětiměsíční periody; a
  • neporušit imigrační zákon během této pětiměsíční periody.

12 měsíců před podáním žádosti byste také měli mít permanent residence status (viz. výše).

Započetí residential qualifying period

Tato perioda započne dnem, kdy úřady obdrží váši žádost. Spousta uchazečů neuspěje, jelikož nebyli přítomni v UK na počátku residential qualifying period, takže před zažádáním o občanství se ujistětě, že tento požadavek splňujete

Pro příklad, obdrželi-li úřady vaši žádost 25. listopadu 2005, budete muset prokázat, že jste byli v UK 26. listopadu 2000.

Získání britského občanství jste-li v manželském svazku s Britem/Britkou či žijete v registrovaném partnerství s Britem/Britkou

Přečtěte si informace, zda máte nárok na britské občanství důkladně, spolu s žádostí totiž platíte poplatek, který nebude v případě zamítnutí navrácen.

7 požadavků, které musíte před požádáním splňovat:

  • mít 18 a více let; a
  • být mentálně zdravý; a
  • plánujete žít v UK; a
  • vaše angličtina, velština či skotština je na akceptovatelné úrovni; a
  • máte dostatečnou znalost o životě v UK; a
  • jste dobrého charakteru; a
  • vaše žena, muž či registrovaný partner je Britské státní příslušnosti;
  • a splňujete residential requirements; nebo
  • váš manžel, žena či civilní partner je in Crown or designated service outside the United Kingdom (více info o Crown service naleznete na stránkách homeoffice).

Residential requirements

  • být obyvatelem UK po dobu alespoň tří let (nazvanou residential qualifying period); a
  • být přítomni v UK tři roky před dnem podání žádosti; a
  • nestrávit více než 270 dní mimo UK během těchto pěti let; a
  • nestrávit více než 90 dní mimo UK během posledních 12-ti měsíců z pětiměsíční periody; a
  • neporušit imigrační zákon během této pětiměsíční periody.

Započetí residential qualifying period

Tato perioda započne dnem, kdy úřady obdrží váši žádost. Spousta uchazečů neuspěje, jelikož nebyli přítomni v UK na počátku residential qualifying period, takže před zažádáním o občanství se ujistětě, že tento požadavek splňujete

Pro příklad, obdrželi-li úřady vaši žádost 25. listopadu 2005, budete muset prokázat, že jste byli v UK 26. listopadu 2002.

Dostatečná znalost angličtiny a života v UK

K demonstrování znalosti anglického jazyka a života v UK máte dvě možnosti:

1) Je-li vaše angličtina na přijatelné úrovni, musíte úspěšně projít Life in the UK testem.

2) Jestliže anglicky nehovoříte, musíte se přihlásit a úspěšně ukončit kurz angličtiny a státního občanství.

ESOL kurz

ESOL kurz je určen osobám, kterým angličtina není hlavním jazykem.

V Anglii, Wales a Severním Irsku se studuje ESOL ve třech úrovních:

  • ESOL Entry 1 (lowest)
  • ESOL Entry 2
  • ESOL Entry 3 (highest)

Ve Skotsku pak v těchto úrovních:

  • Access 2
  • Access 3
  • Intermediate 

Přihlašte se do kurzu, který zahrnuje materiály o občanství a díky kterým kromě samotné angličtiny nabudete znalosti také o UK. Seznam kurzů ESOL naleznete na Directgov webu nebo zavoláním zdarma na 0800 100 900 (8:00-10:00 sedm dní v týdnu).

Jestliže je vaše znalost na úrovni ESOL Entry 3 level nebo výše nebo Skotského Intermediate 1 level, před podáním žádosti budete muset projít Life in the UK testem. Test se skládá z 24 otázek, na které máte 45 minut, přičemž si můžete dovolit chybovat v 6-ti otázkách a je založen na knížce „Life in the UK: A Journey to Citizenship". Poslední vydání je z března 2007, ujistěte se tedy, že máte poslední verzi. Poplatek za test činí 34 liber (2010). Dopis s pozitivním výsledkem poté přiložíte k žádosti a již nemusíte poskytnout žádný další důkaz o vyšich jazykových znalostech.

Výjimkou osob, které nemusí prokazovat znalost jazyka a podstoupit test jsou osoby nad 65 let a osoby s mentálním či fyzickým postižením, které jim znemožňuje učení.

Publikaci Life in the UK zakoupíte přes internet či v knihkupectví. Test si můžete vyzkoušet a zjistit, jak na tom jste zdarma zde.

 

Předpokládám, že máte-li zájem o britské občanství, vaše angličtina bude dostačující k samostatnému nastudování procesu žádosti zde :-). Rozšíření článku v budoucnu plánuji, máte-li však nějaké aktuální dotazy, využijte prosím fórum.

dikuze Anglie Britanie

 

Číst 15719 krát Naposledy změněno sobota, 09 březen 2013 15:11